De Belastingdienst heeft een besluit genomen op een WOB-verzoek inzake het beleid rond de aanpak van het oneigenlijk gebruik van de tijdelijke willekeurige afschrijving in de (zee)scheepvaart. De Belastingdienst wijst er hierbij op dat er reeds tweemaal een besluit op een WOB-verzoek over dit onderwerp is genomen (V-N 2018/46.7).

De documenten die nu openbaar worden gemaakt betreffen een notitie ‘Aanpak tijdelijke willekeurige afschrijving (zee)scheepvaart’, schermafdrukken van werkbladen van een excel-model ‘Uitwerking WA voorstel’ en de 'Toelichting op het rekenmodel TWA' dat de lijn van een mogelijk correctievoorstel aangeeft.

Uit de notitie blijkt dat de aanpak ziet op het oneigenlijke gebruik van de tijdelijke willekeurige afschrijving die in de jaren 2009 tot en met 2011 gold in verband met de kredietcrisis. Uit derdenonderzoeken is gebleken dat in de (zee)scheepvaartbranche in voorkomende gevallen niet aan de gestelde voorwaarden werd voldaan bij het toepassen van de regeling en dat er onregelmatigheden, zoals kasrondjes plaatsvonden. Verder is gebleken dat er prijsafspraken zijn gemaakt over de verkoop door de investeerder van de aandelen in de bv waarmee de commanditaire scheepvaart cv werd gedreven. De kaders voor besluitvorming en de uitwerking van de oplossingsrichting komen in de notitie uitgebreid aan bod.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 24 april

7

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen