De meest passende oplossing voor een `kosteloos' inlogmiddel voor de belastingaangifte voor bedrijven is compensatie. Dat vindt staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Eén van de pijlers van de Wet digitale overheid is dat in het bedrijvendomein in beginsel alleen private partijen inlogmiddelen aanbieden. Zij kunnen daarvoor een tarief in rekening brengen. Hier staan voordelen voor de ondernemer tegenover omdat deze inlogmiddelen toegang geven tot de diensten van alle voor hen relevante overheidsorganisaties en eHerkenning ook business-to-business kan worden gebruikt. Organisaties die het inlogmiddel echter alleen nodig hebben voor het doen van belastingaangifte, realiseren dit echter voordeel niet. Daarom is naar een oplossing gezocht. Volgens staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties blijkt uit de afweging van de alternatieven dat compensatie op dit moment de meest passende oplossing is voor een `kosteloos’ inlogmiddel voor de belastingaangifte voor bedrijven. De bewindsman denkt dat de uitwerking en het online aanvragen van de compensatie rond augustus 2020 gereed is. De compensatie wordt per jaar uitgekeerd. Hij denkt aan een bedrag van € 24,20 inclusief btw per jaar. De compensatieregeling kent een looptijd van 2 jaar.

Eenmanszaken komen niet in aanmerking voor compensatie, omdat deze met DigiD kunnen inloggen bij de Belastingdienst. Verder zijn er ongeveer 350 rechtspersonen die aangifte loonheffing en vennootschapsbelasting moeten doen en zich onder de huidige Handelsregisterwet niet kunnen inschrijven in het Handelsregister. Zij kunnen geen eHerkenning aanvragen. Zij kunnen commerciële aangiftesoftware gebruiken of een fiscale dienstverlener inschakelen. De gefactureerde kosten hiervoor zullen tot, in beginsel, een maximum van € 450 worden vergoed.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Editie: 16 juni

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen