De invoering van de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap wordt uitgesteld naar 2023. Dat schrijven de staatssecretarissen van Financiën naar aanleiding van de vragen van de vaste commissie voor Financiën over het beleidsbesluit ‘fiscale maatregelen Coronavirus’ en de brief inzake ’Uitstel van betaling voor ondernemers (met een g-rekening) en uitstel heffing EB/ODE’.

Aanvankelijk zou het wetsvoorstel excessief lenen worden ingevoerd per 2022. Dit wordt nu uitgesteld naar 2023 om aanmerkelijk-belanghouders in deze crisistijd meer tijd te geven hun schuld aan de vennootschap af te lossen Als peildatum geldt 31 december, waardoor het op basis van de op 31 december 2023 aanwezige schulden berekende fictief reguliere voordeel als inkomen uit aanmerkelijk belang in de heffing wordt betrokken.

Ten aanzien van het intrekken van het uitstel van betaling worden ondernemers tijdig op de hoogte gesteld. Vanaf dat moment moeten lopende fiscale verplichtingen, zoals de afdracht van omzetbelasting en loonheffingen, weer worden nagekomen. Aan de kaders voor een betalingsregeling voor uitgestelde betalingen wordt momenteel gewerkt. De Tweede Kamer wordt hier binnenkort over geïnformeerd.

Verder geldt voor de g-rekening dat naast de bestaande mogelijkheid van deblokkering van het overschot in verband met de coronacrisis tijdelijk ook bedragen worden gedeblokkeerd die zijn gereserveerd voor reeds opgelegde naheffingsaanslagen loonheffingen of btw. Het proces voor het deblokkeren van de g-rekening blijft hetzelfde. De behandeling van een verzoek om deblokkering van een g-rekening duurt meestal maximaal 4 weken. De behandeltijd zit met name in het overboeken van gelden. Daarbij is geen versnelling te behalen.

Het verlaagd btw-tarief op online sportlessen kan ook door andere aanbieders van online sporten worden toegepast, zolang de verplichte sluiting van sportscholen van toepassing is. Daarna geldt weer het algemene btw-tarief op het aanbieden van online sportlessen.

Nederland en België zijn voor grensarbeiders in loondienst overeengekomen dat thuiswerkdagen als gevolg van de coronacrisis (in afwijking van de verdragstekst) mogen worden behandeld als dagen gewerkt in het land waar onder normale omstandigheden zou zijn gewerkt, onder de voorwaarde dat de bezoldigingen voor deze thuiswerkdagen wel worden belast in dat land. Deze goedkeuring kan met terugwerkende kracht vanaf 11 maart 2020 worden toegepast. Hierover hebben de bewindslieden ook een aantal vragen beantwoord.

Tot slot wordt aangegeven dat de maatregel dat het anoniementarief bij het niet tijdig kunnen identificeren van een nieuwe werknemer niet behoeft te worden toegepast, ook geldt voor een buitenlandse werknemer die in Nederland werkt of komt werken.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 16 juni

9

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen