De effecten van de invoering van het conceptwetsvoorstel minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring zijn nog onvoldoende in kaart gebracht. Dat antwoordt minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op vragen van het Kamerlid Van Kent (SP) over “het bericht dat er een miljardenstrop dreigt voor de overheid door nieuwe zzp-wet”.

Het kabinet kiest ervoor om in dit stadium de contouren van de maatregelen kenbaar te maken. Op dit moment wordt een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de arbeidsmarkteffecten van de aangekondigde maatregelen met betrekking tot het werken als zelfstandige, inclusief de effecten van de zelfstandigenverklaring.

Het invoeren van een zelfstandigenverklaring voor de bovenkant van de markt met een uurtarief van minimaal € 75 en een opdracht voor maximaal een jaar is één van de maatregelen om duidelijkheid te creëren over de gevolgen van de status van de arbeidsrelatie. De werkende en de werkverstrekker dienen zelf na te gaan of aan de voorwaarden van de zelfstandigenverklaring wordt voldaan. Voor de loonheffingen ligt de bewijslast dat aan de voorwaarden wordt voldaan bij de werkverstrekker.

Met een andere maatregel, de webmodule, kan de rest van de markt zekerheid vooraf krijgen over de kwalificatie van de arbeidsrelatie voor de loonheffingen. Een in dit verband afgegeven opdrachtgeversverklaring biedt de opdrachtgever zekerheid, mits de webmodule naar waarheid is ingevuld en er dienovereenkomstig wordt gewerkt. De opdrachtgever is ook verantwoordelijk voor de betaling van het minimumtarief van € 16. De zelfstandige is verantwoordelijk voor het administreren en aanleveren van de juiste informatie. De webmodule vereist geen wetgeving, waardoor dit instrument niet ter consultatie is aangeboden.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Editie: 8 januari

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen