AQ bezit aandelen in een Franse vennootschap. Deze brengt hij in 2012 in een andere Franse vennootschap in, waarvoor hij aandelen in deze vennootschap krijgt. Voor de meerwaarde die hierbij wordt vastgesteld, wordt belastinguitstel aan AQ verleend. In verband met de verkoop van de aandelen in 2015 wordt het uitstel beëindigd en wordt belasting geheven over de gerealiseerde meerwaarde. AQ is het er echter niet mee eens dat voor de meerwaarde waarvoor uitstel is verleend, geen rekening is gehouden met de inkomensaftrek voor de duur van het houderschap voor de meerwaarden die zijn gerealiseerd vanaf 1 januari 2013. Verder is hij het er ook niet mee eens dat de inkomensaftrek voor de duur van het houderschap van de bij de ruil ontvangen effecten is berekend op basis van de datum van de ruil en niet op basis van de datum van verwerving van de geruilde effecten.
Ook DN bezit aandelen in een Franse vennootschap. Naar aanleiding van een fusie ontvangt hij in ruil voor zijn aandelen aandelen in de andere vennootschap. Voor de meerwaarde die hierbij wordt vastgesteld, wordt belastinguitstel aan DN verleend. In verband met de verkoop van de aandelen in 2016 wordt het uitstel beëindigd en wordt belasting geheven over de gerealiseerde meerwaarde. Net als AQ is DN het niet eens met de wijze waarop de belasting wordt geheven.
Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de Franse belastingheffing ten aanzien van meerwaarden die worden gerealiseerd bij de verkoop van in ruil ontvangen aandelen in strijd is met het EU-recht. Het Hof van Justitie EU is van mening dat de belastingheffing over de meerwaarden van effecten die via een ruil zijn verkregen, wat betreft het belastingtarief en de toepassing van een inkomensaftrek, op dezelfde wijze moet geschieden als wanneer er geen ruil zou hebben plaatsgevonden.
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Europees belastingrecht
Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie
Editie: 19 september