Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de ontvanger niet aannemelijk maakt dat er sprake was van kennelijk onbehoorlijk bestuur van de heer X, waardoor (uiterlijk) in april 2014 betalingsonmacht bij de bv is ontstaan.

Belanghebbende, de heer X, is enig aandeelhouder/bestuurder van A bv. De bv had twee werknemers in dienst, de heer X en de heer D. Na een boekenonderzoek zijn naheffingsaanslagen loonheffingen over 2007 en 2008 opgelegd. Rechtbank Leeuwarden verlaagt deze aanslagen en de 25% boetes conform het uiteindelijke standpunt van de inspecteur. Volgens Hof Arnhem-Leeuwarden was D slechts tot 1 december 2008 – dus niet heel 2008 - in dienst. De aanslag over 2008 en de boete worden in zoverre verlaagd. De Hoge Raad (28 februari 2014, nr. 13/03438) heeft dit bevestigd. Thans is in geschil of X door de ontvanger terecht aansprakelijk is gesteld voor de onbetaald gebleven aanslagen en boetes, zijnde een totaal van € 7.109. Volgens Rechtbank Noord-Nederland mag van de ontvanger worden verlangd dat hij inzichtelijk maakt hoe hij tot dit bedrag is gekomen. Wanneer aan dit elementaire vereiste niet is voldaan, komt de rechtsgrond aan de beschikking te ontvallen. In casu is niet bekend welk deel betrekking heeft op de loonheffing, heffingsrente, boetes, invorderingsrente en kosten. De inspecteur stelt in hoger beroep dat de aansprakelijkstelling voor de boetes en de invorderingskosten kan vervallen en dat er wel een rechtsgeldige melding van betalingsonmacht is gedaan.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de ontvanger niet aannemelijk maakt dat er sprake was van kennelijk onbehoorlijk bestuur van X, waardoor (uiterlijk) in april 2014 betalingsonmacht bij A bv is ontstaan. De ontvanger stelt vergeefs dat uit de beroepsprocedures inzake de naheffing blijkt dat er sprake is van grove schuld van A bv en dat X als enig bestuurder daarmee ook grove schuld kan worden verweten. Het feit dat in 2007 en 2008 te weinig loonheffing is afgedragen, is niet relevant omdat in maart 2010 bij het opleggen van de aanslagen van betalingsonmacht bij A bv nog geen sprake was. Het beroep van de ontvanger is ongegrond. Het beroep van X is ook ongegrond. De rechtbank heeft namelijk terecht geen verletkosten toegekend voor de persoon die X op de zitting had bijgestaan.

Lees ook het thema Bestuurdersaansprakelijkheid: de gevolgen van kennelijk onbehoorlijk bestuur

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Invorderingswet 1990 36

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Invordering

Instantie: Hof Arnhem-Leeuwarden

Editie: 24 augustus

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen