De marginale druk voor bepaalde eenverdieners kan oplopen tot wel 85%. Dit schrijft Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in zijn antwoorden op vragen van het Eerste Kamerlid Van der Linden (FvD) over het artikel “Niet te motiveren marginale druk bij modale inkomens” in Weekblad Fiscaal Recht aflevering 7320 van 6 februari 2020.

Bij de hoge marginale druk voor bepaalde eenverdieners merkt Vijlbrief op dat het van belang is naast de marginale druk ook de gemiddelde druk in ogenschouw te blijven nemen. Op het inkomenstraject waar de marginale druk voor de eenverdiener met twee kinderen groter is dan 80% (tussen € 24.000 en € 32.000), loopt de gemiddelde druk op van -21% tot +3%. Voor het grootste gedeelte van dit traject ontvangt dit huishouden dus meer toeslagen dan het aan belasting betaalt.

Vijlbrief stuurt drie tabellen met marginale druk per brutolooncategorie naar de Eerste Kamer: voor alleenstaanden en alleenverdieners, voor anderhalfverdieners en voor tweeverdieners met een gelijk inkomen.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 29 april

12

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen