De Hoge Raad oordeelt ambtshalve dat een informatiebeschikking die ziet op de administratieplicht niet deels kan worden vernietigd.
X exploiteert samen met zijn vader en broer in vof-verband een auto(verhuur)bedrijf. Tijdens een boekenonderzoek constateert de inspecteur een omvangrijke contante geldstroom zonder afdoende administratie. In geschil is de informatiebeschikking voor zowel X als de vof. Rechtbank Zeeland-West-Brabant handhaaft de beschikking enkel ter zake van de administratieplicht van de vof. De beschikking voor de eigen onderneming van X wordt vernietigd. Volgens Hof´s-Hertogenbosch kan de beschikking voor de vof niet zijn gebaseerd op een vermogensvergelijking, die door de inspecteur niet is overgelegd. Die beschikking wordt in zoverre vernietigd. Op grond van andere feiten en omstandigheden blijkt dat door de vof niet is voldaan aan de administratieplicht. X gaat in cassatie.
De Hoge Raad oordeelt ambtshalve dat een informatiebeschikking die ziet op de administratieplicht niet deels kan worden vernietigd. Het hof had de informatiebeschikking ter zake van de administratieplicht van de vof dus in stand moeten laten. De informatiebeschikking is voorts ten onrechte in stand gelaten voor wat betreft de eigen onderneming van X. Die was namelijk in hoger beroep niet meer in geschil. Het hof had de uitspraak van de rechtbank dus in zoverre moeten bevestigen. Het beroep van X is gegrond, maar vanwege de ambtshalve vernietiging krijgt hij geen proceskostenvergoeding.
Lees ook het thema Informatiebeschikking: stand van zaken
Wetsartikelen:
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52a
Algemene wet inzake rijksbelastingen 52
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht
Instantie: Hoge Raad
Editie: 7 juni