Nederland heeft zich nooit uitgesproken tegen de monitoring van bindende afspraken voor het verplicht uitwisselen van informatie over rulings.

Nederland heeft zich om doelmatigheidsredenen wel hardgemaakt voor een mkb-uitzondering voor de uitwisseling van informatie over rulings in EU-verband, omdat Nederland voorzag dat dit tot een enorme uitvoeringslast zou leiden bij de Belastingdienst. Dit heeft staatssecretaris Wiebes geantwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Merkies (SP) over het bericht ‘Nederland notoire dwarsligger in aanpak van belastingontwijking'.

De mkb uitzondering geldt overigens niet voor toekomstige rulings. Voor de toekomstige rulings zijn inspecteurs van de Belastingdienst benaderd en geïnformeerd over de verplichte uitwisseling van informatie over rulings. De inspecteurs dienen nu tegelijk met het afgeven van de ruling het standaardformulier in te (laten) vullen dat in eerste instantie wordt uitgewisseld met andere landen.

Verder is Wiebes ingegaan op een vraag over hybride mismatches. In 2015 heeft het kabinet al opgemerkt dat hybride mismatches moeten worden bestreden en dat het kabinet een gecoördineerde aanpak, bijvoorbeeld binnen de EU, van groot belang vindt. Tegelijkertijd is het van belang dat de EU aantrekkelijk blijft voor investeerders en zich niet op achterstand plaatst ten opzichte van de rest van de wereld. Op 25 oktober 2016 heeft de Commissie haar voorstel gepubliceerd voor een richtlijn over hybride mismatches met derde landen. Het kabinetsstandpunt over dit voorstel zal zoals gebruikelijk naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 4 november

4

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen