Staatssecretaris van Financiën Van Rij heeft de Nota naar aanleiding van verslag bij de Wet compensatie wegens selectie aan de poort naar de Tweede Kamer gestuurd. Het signaal dat het kabinet wil afgeven met het wetsvoorstel is dat een selectie op basis van discriminatoire gronden ontoelaatbaar is en dat aan de schending van een grondrecht niet zonder meer voorbij mag worden gegaan.

In de periode 2008 tot en met 2020 maakte de Belastingdienst gebruik van het selectieproces Detectie en selectie aan de Poort om aangiften met een verhoogd risico op systeemfraude op te sporen. Deze werkwijze leidde ertoe dat aangiften op basis van niet fiscale gronden werden geselecteerd.

Het wetsvoorstel biedt burgers recht op compensatie als de selectie van een aangifte IB/PVV niet aannemelijk op fiscale gronden plaatsvond en deze selectie vervolgens leidde tot correctie van het verzamelinkomen. In totaal komen volgens de staatssecretaris ongeveer 3500 burgers in aanmerking voor compensatie. Door te kiezen voor een compensatie die gelijk is aan de bruto correctie van het verzamelinkomen wordt in de meeste gevallen ook gecompenseerd voor de doorwerking naar de belasting, premies en inkomensafhankelijke regelingen. Voor de tientallen burgers voor wie dit niet het geval is, is aanvullende compensatie mogelijk. Het signaal dat het kabinet wil afgeven met het wetsvoorstel is dat een selectie op basis van discriminatoire gronden ontoelaatbaar is en dat aan de schending van een grondrecht niet zonder meer voorbij mag worden gegaan.

Lees ook het thema Wetsvoorstel Wet compensatie wegens selectie aan de poort (36424).

[Nieuwsbron]

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Staten-Generaal

Editie: 17 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

Dossiers: Prinsjesdag 2023

179

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen