Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat geen sprake is van winst uit onderneming, waardoor de heer X geen recht heeft op de ondernemersfaciliteiten. Structureel werkt X namelijk slechts voor twee opdrachtgevers/bemiddelaars. X treedt niet actief op naar derden en is ook niet betrokken bij onderhandelingen over nieuwe opdrachten.

De heer X werkt als duiker in de offshore. Hij geeft leiding aan duikers die werkzaamheden verrichten tot een diepte van 50 meter. Zelf duikt X op grote diepte. In 2013 en 2014 werkt X voor twee opdrachtgevers/bemiddelaars. In geschil is of X een IB-onderneming drijft. Na een boekenonderzoek stelt de inspecteur dat X de inkomsten moet aangeven als resultaat uit overige werkzaamheden.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat geen sprake is van winst uit onderneming, waardoor X geen recht heeft op de ondernemersfaciliteiten. Structureel werkt X namelijk slechts voor twee opdrachtgevers. X treedt niet actief op naar derden en is ook niet betrokken bij onderhandelingen over nieuwe opdrachten. Bovendien krijgt X per gewerkte dag betaald en niet per opdracht. X is ook niet verantwoordelijk voor het regelen van een vervanger bij ziekte of andere afwezigheid. De beroepen van X zijn ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.5

Instantie: Rechtbank Zeeland-West-Brabant

Rubriek: Inkomstenbelasting

Editie: 26 april

Informatiesoort: VN Vandaag

  344
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen