In mei 2020 bedroeg het aantal geregistreerde kindplaatsen bij investeringsmaatschappijen ongeveer 56.000, waarvan 27.000 voor dagopvang en 29.000 voor buitenschoolse opvang. Dat antwoordt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op Kamervragen over het bericht 'Grootste Nederlandse kinderopvangbedrijf zit fiscaal op de Kaaimaneilanden'.

De staatssecretaris benadrukt dat het aantal kindplaatsen bij investeringsmaatschappijen de afgelopen jaren in absolute aantallen is toegenomen, maar procentueel vrij stabiel is, rond de 10%. Het primaire belang is dat kinderopvang veilig, gezond en pedagogisch verantwoord is en blijft.

Het kabinet heeft diverse maatregelen genomen tegen belastingontwijking. De Kaaimaneilanden worden ook aangemerkt als een laagbelastende staat, omdat zij geen winstbelasting heffen. Door deze maatregelen kunnen belastingplichtigen, die deel uitmaken van een concern waarvan ook een lichaam deel uitmaakt dat is gevestigd op de Kaaimaneilanden, worden geconfronteerd met additionele belastingheffing op basis van onder andere de aanvullende Controlled Foreign Company (CFC)-maatregel of vanaf 2021 de conditionele bronbelasting op renten en royalty’s.

Het kabinet kan een overname van een kinderopvangorganisatie door een investeringsmaatschappij niet verbieden. In de Europese Unie geldt dat beperkingen op het kapitaalverkeer alleen mogelijk zijn indien het algemeen belang dit rechtvaardigt. Dat is hier niet aan de orde.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Editie: 7 juli

9

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen