Op Prinsjesdag is het 'Wetsvoorstel Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget tot tijdelijke intensivering van het kindgebonden budget in verband met koopkrachtondersteuning en tot wijziging van de Algemene Ouderdomswet en enkele andere wetten in verband met het afschaffen van de inkomensondersteuning voor AOW'er' bij de Tweede Kamer ingediend.

Het pakket bestaat uit zeven wetsvoorstellen. Naast het Wetsvoorstel kindgebonden budget en AOW gaat het om Wijziging van de Wet Milieubeheer in verband met de overgangsperiode bij de invoering van een mechanisme voor koolstofcorrectie aan de grens, Wetsvoorstel delegatiebepaling geen invorderingsrente in specifieke gevallen, Wet minimum CO2-prijs industrie, Wet rechtsherstel box 3Overbruggingswet box 3 en tenslotte het Belastingplan 2023. Hieronder behandelen wij het Wetsvoorstel kindgebonden budget en AOW.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen hebben op 20 september 2022 het wetsvoorstel Wijziging Wet op het kindgebonden budget tot intensivering van het kindgebonden budget in verband met koopkrachtondersteuning en tot wijziging van de Algemene Ouderdomswet en enkele andere wetten in verband met het afschaffen van de inkomensondersteuning voor AOW’ers (36208) bij de Tweede Kamer ingediend.

Het is de bedoeling dat de aanpassingen van de Wet op het kindgebonden budget in werking treden met ingang van 1 januari 2023. De bepalingen over het afschaffen van de IOAOW treden in werking op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip.

Verhoging kindgebonden budget

Veel burgers zien zich geconfronteerd met hoge kosten als gevolg van stijgende prijzen van energie en consumptiegoederen. Het kabinet wil met een aantal maatregelen aan deze koopkrachtontwikkeling tegemoet komen. Een tweetal maatregelen wordt met dit wetsvoorstel geregeld: de deels structurele verhoging van het kindgebonden budget en de afschaffing van de Inkomensondersteuning AOW’ers (IOAOW) per 1 januari 2025.

Het kabinet stelt een drietal aanpassingen van het kindgebonden budget voor boven op de jaarlijkse inflatiecorrectie. Deze aanpassingen moeten in gaan op 1 januari 2023 en zijn deels structureel. De aanpassingen waar het om gaat zijn:

  1. Verdere verhoging van het maximumbedrag vanaf het derde kind en verder zodat dit maximumbedrag in 2023 op gelijke hoogte komt met het maximumbedrag voor het tweede kind. Deze verhoging is structureel.
  2. Evenredige verhoging van alle kindbedragen met 356 euro.
  3. Tijdelijke verhoging van de alleenstaande ouderkop met 356 euro. Een (klein) deel van de generieke verhoging van alle kindbedragen en alleenstaande ouderkop is ook structureel, het andere deel wordt in de jaren 2023 tot en met 2028 stapsgewijs afgebouwd.

Ook voor gezinnen in Caribisch Nederland worden koopkrachtmaatregelen getroffen. Hiervoor wordt in dit verband vanaf 2023 de kinderbijslag op grond van de Wet kinderbijslagvoorziening BES structureel verhoogd met 10 dollar per maand. Dit komt bovenop een al voorgenomen verhoging van 10 dollar per maand.

Afschaffen Inkomensondersteuning AOW-ers

Het minimumloon stijgt per 1 januari 2023 met 8,05%, naast de reguliere indexatie met de gemiddelde contractloonontwikkeling. Met deze bijzondere minimumloonsverhoging wordt de koopkracht van minimumloonverdieners, uitkeringsgerechtigden en AOW’ers ondersteund.

Het kabinet vindt dat met het stijgen van de AOW-uitkering de noodzaak tot een aanvullende Inkomensondersteuning AOW (IOAOW, extra kop bovenop de AOW-uitkering) vervalt. De IOAOW wordt daarom eerst verlaagd, en vervolgens afgeschaft.

In dit wetsvoorstel wordt voorgesteld om de IOAOW af te schaffen. De beoogde datum van inwerkingtreding van de afschaffing van de IOAOW is 1 januari 2025. De Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO) blijft ook na het afschaffen van de IOAOW bestaan.Bronnen:

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Pensioenen, Sociale zekerheid ouderen, Sociale zekerheid kinderen en jongeren

Dossiers: Prinsjesdag 2022

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Uitsluiting Nieuwsbrief: Uitsluiting Nieuwsbrief

69

Gerelateerde artikelen