De geheimhoudingskamer van Hof Amsterdam oordeelt dat er voldoende gewichtige redenen zijn op grond waarvan openbaarmaking van de geanonimiseerde stukken achterwege moet blijven. Bij wijze van compromis heeft de inspecteur zich op de zitting wel bereid getoond een aantal stukken alsnog ongeschoond aan X bv te overleggen.

X bv is onderdeel van een Amerikaans bankenconcern en is een 'long stock/short future' belegger. X bv koopt aldus AEX-aandelen (long stock) en verkoopt futures, zijnde beursgenoteerde termijncontracten met betrekking tot deze aandelen (short future). Om het rendement te verhogen en de financieringskosten te drukken, worden de aandelen ook uitgeleend (stock lending). De AEX-aandelen staan op een depotrekening bij een bank in Frankrijk. X bv verrekent in haar VPB-aangifte over 2007/2008 ruim € 39 miljoen dividendbelasting. Bij de aanslagregeling is de aangifte gevolgd onder het voorbehoud dat de verrekening terecht is. Op basis van later feitenonderzoek stelt de inspecteur dat X bv geen goede administratie heeft en dat er sprake is van dividendstripping. In geschil is de informatiebeschikking, alsmede de VPB-navorderingsaanslag. Volgens Rechtbank Noord-Holland moet de informatiebeschikking worden vernietigd, omdat het niet ongebruikelijk is dat telefonisch zaken worden gedaan en dat de achterliggende partijen anoniem blijven. De administratie van X bv voldoet wel aan strenge internationale eisen en wordt gecontroleerd door een externe accountant. De inspecteur maakt niet aannemelijk dat sprake is van dividendstripping. De inspecteur gaat in hoger beroep en overlegt een groot aantal stukken. In geschil is of de inspecteur een beroep kan doen op beperkte kennisname daarvan door X bv.

De geheimhoudingskamer van Hof Amsterdam oordeelt dat er voldoende gewichtige redenen zijn op grond waarvan openbaarmaking van de geanonimiseerde stukken achterwege moet blijven. Het gaat namelijk enerzijds om bedrijfsgevoelige informatie die ziet op de financiële en belastingpositie van derden, zoals interne winstmethoden/verdienmodellen, vaststellingsovereenkomsten/double tax agreements en anderzijds op interne discussiestukken van medewerkers van de Belastingdienst. Bij wijze van compromis heeft de inspecteur zich op de zitting wel bereid getoond een aantal stukken alsnog ongeschoond aan X bv te overleggen. Binnen één week na dagtekening van deze tussenuitspraak moeten die naar het hof en X bv worden gezonden.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 8:29

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Vennootschapsbelasting, Dividendbelasting

Instantie: Hof Amsterdam

Editie: 24 juli

2

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen