Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft een tweede set antwoorden op vragen, gesteld tijdens het wetgevingsoverleg van 2 november 2020, naar de Tweede Kamer gestuurd. De brief gaat vergezeld van vier uitvoeringstoetsen.
Volgens Vijlbrief is de baangerelateerde investeringskorting (BIK) beperkt tot investeringen in Nederland. Investeringen die zijn bestemd om - direct of indirect - hoofdzakelijk aan derden ter beschikking te worden gesteld, zijn uitgesloten van de BIK. Wanneer de terbeschikkingstelling plaatsvindt aan een vennootschap die deel uitmaakt van de fiscale eenheid, waartoe ook de aanvrager van de BIK behoort, kan wel een beroep worden gedaan op de BIK, maar dit kan alleen in zuiver binnenlandse situaties. Het kabinet acht een versoepeling dan wel aanpassing bij de herinvesteringsreserve niet nodig. Wel zal de Belastingdienst ruimhartig omgaan met het kwalificeren van de coronacrisis als bijzondere omstandigheid voor het geval dat niet tot een herinvestering wordt overgegaan.
Een vrijstelling van het verhoogde overdrachtsbelastingtarief specifiek voor woningcorporaties stuit op staatssteunbezwaren. Na overleg met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) wordt het wetsvoorstel differentiatie overdrachtsbelasting nog aangepast door een tweede nota van wijziging. Deze gaat over de vormgeving van de uitvoering.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Belastingrecht algemeen
Dossiers: Prinsjesdag 2020
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 11 november