Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X bv niet aannemelijk maakt dat de vakopleidingen daadwerkelijk door haar werknemers zijn gevolgd. Er moet praktijkonderwijs hebben plaatsgevonden. Het alleen verrichten van reguliere werkzaamheden volstaat dus niet.

Belanghebbende, X bv, slacht pluimvee. Haar afnemers stellen hoge eisen aan de hygiëne en product(voedsel)veiligheid. Om hieraan te voldoen, volgen werknemers van X bv met succes diverse vakopleidingen van SVO vakopleiding Food (SVO). Na een boekenonderzoek in 2013 stelt de inspecteur dat X bv in 2008, 2009 en 2010 ten onrechte de afdrachtvermindering onderwijs heeft geclaimd. In geschil zijn de forse naheffingsaanslagen loonheffing, alsmede de vergrijpboetes van in totaal € 45.000 wegens grove schuld.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X bv niet aannemelijk maakt dat de vakopleidingen daadwerkelijk zijn gevolgd. Er moet praktijkonderwijs hebben plaatsgevonden. Het alleen verrichten van reguliere werkzaamheden volstaat dus niet. Zo bestond de opleiding 'Assistent medewerker voedsel en leefomgeving' van (officieel) 1.600 uur uit slechts vijf werkplekopdrachten van drie weken en drie gesprekken over sociale competenties. De boetes worden wel vernietigd. X bv is namelijk is afgegaan op de informatie die zij kreeg van SVO en die ook de diploma's uitreikte. Pas na HR 15 januari 2016, 15/00350, V-N 2016/5.19 bleek dat die informatie onjuist was. Het beroep van X bv is deels gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 67f

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen 14

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Loonbelasting

Instantie: Rechtbank Noord-Nederland

Editie: 14 september

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen