Staatssecretaris Van Rij van Financiën reageert op vragen die door de leden van de verschillende Tweede Kamerfracties zijn gesteld naar aanleiding van zijn brief van 15 februari 2022 (V-N 2022/10.9) met een reactie op een brief van de Actiegroep Stop Plunderen Duitse pensioenen.

Van Rij gaat in op de rekenvoorbeelden die ook al eerder met de Kamer zijn gedeeld. Hij merkt op dat de exacte gevolgen van het Verdrag ten opzichte van het oude verdrag afhankelijk zijn van de precieze feiten en omstandigheden van de individuele belastingplichtige. Ook legt Van Rij uit waarom er in het belastingverdrag voor een € 15.000-grens is gekozen. Hiermee moeten administratieve lasten voor ontvangers van relatief kleine pensioenen worden voorkomen. De staatssecretaris noemt verder de bezwaren van een tegemoetkoming op basis van de suggesties die door de actiegroep zijn gedaan. Het afschaffen van de € 15.000-grens betekent bijvoorbeeld dat de administratieve lasten voor de gehele groep toenemen. Bovendien wordt een andere groep belastingplichtigen met (negatieve) inkomensgevolgen geconfronteerd. Een unilaterale vrijstelling waarin het heffingsrecht over Duitse Rente aan Nederland wordt toegewezen, zou leiden tot dubbele niet-heffing.

Bron: Brief van de Staatssecretaris  van Financiën van 15 februari 2022 (V-N 2022/10.9).

Wetsartikelen:

Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen 17

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 13 juni

12

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen