Als bijlage bij de fiscale beleids- en uitvoeringsagenda heeft staatssecretaris Van Rij van Financiën de notitie Beleidsruimte Btw-tarievenrichtlijn naar de Tweede Kamer gestuurd.

Op 6 april 2022 is ‘de Btw-tarievenrichtlijn’ in werking getreden. Deze richtlijn wijzigt de Btw-richtlijn 2006 en biedt EU-lidstaten meer beleidsruimte bij het vaststellen van verlaagde BTW-tarieven en nultarieven. In deze notitie licht Van Rij toe hoe het kabinet om wil gaan met de nieuwe beleidsruimte die deze richtlijn biedt. Door de Btw-tarievenrichtlijn is het voortaan mogelijk om naast twee verlaagde BTW-tarieven, ook één super-verlaagd (tussen 0% en 5%) en een nultarief (0%) toe te passen op bepaalde goederenleveringen en diensten. De lijst is ook uitgebreid. Nederland heeft actief gepleit voor een nultarief op zonnepanelen, en voor een verlaagd tarief voor kringloopwinkels. Dat laatste is in tegenstelling tot een nultarief voor zonnepanelen in de onderhandelingen onhaalbaar gebleken.

Het kabinet is niet van plan om extra tarieven toe te voegen aan de huidige structuur van drie tarieven. Eind 2022 wordt de doelmatigheid en doeltreffendheid van de huidige toepassing van het verlaagde BTW-tarief breed geëvalueerd. Het kabinet wil de resultaten van die evaluatie afwachten voordat nieuw ontstane beleidsruimte, voor zowel een verlaagd als een nultarief, eventueel wordt benut. In het coalitieakkoord is opgenomen dat wordt bezien hoe op termijn de BTW op groente en fruit naar 0% kan worden verlaagd. De margeregeling kan vanaf 1 januari 2025 niet meer worden toegepast als een wederverkoper de goederen heeft ingekocht tegen een ander tarief dan het algemene tarief.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 13 juni

6

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen