Zeven op de tien zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in Nederland overtreffen hun eigen omzetverwachtingen, zo blijkt uit recent onderzoek van de online bank Knab onder 1,000 zzp'ers. Zowel starters als ervaren ondernemers draaien nu meer omzet dan waar ze vooraf rekening mee hielden. Eén op de drie zelfstandigen heeft concrete plannen om te groeien met hun bedrijf.

Het onderzoek laat zien dat 67 procent van alle zzp'ers momenteel meer omzet draait dan ze aanvankelijk hadden verwacht. Ook de meerderheid (62 procent) van alle starters - zzp'ers die sinds 2020 zijn begonnen - overtreft nu al hun eigen verwachtingen.

De voornaamste motivatie om een onderneming te starten, blijkt het plezier in werk te zijn. 94 procent van alle zzp'ers geeft aan dat het verlangen naar leuk werk een belangrijke rol speelde bij hun beslissing om ondernemer te worden. Specifieke persoonlijke kwaliteiten (88 procent) en de afkeer van werken voor een baas (80 procent) worden ook vaak genoemd als motivatie.

Bij slechts 28 procent van de zzp’ers speelde ‘veel geld verdienen’ een rol bij hun keuze om te gaan ondernemen. Opvallend, aangezien dit afwijkt van het stereotype beeld dat veel mensen hebben van succesvolle ondernemers.

Verder maken vier op de tien zzp’ers zich weleens zorgen of ze voldoende opdrachten hebben. Onder startende ondernemers is dat de helft. Maar die onzekerheid heeft uiteindelijk weinig invloed; 86 procent  is blij met hoe ze er zakelijk voor staan. 72 procent wil zelfs nooit (meer) in loondienst werken.

Het volledige onderzoeksverlsag is te lezen op de website van de bank.

Bron: Knab

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

228

Gerelateerde artikelen