Met de maatregelen als die in de Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel worden ongewenste situaties van dubbele niet-heffing bestreden en wordt bereikt dat de winst in die gevallen tenminste eenmaal ergens wordt betrokken in een naar de winst geheven belasting. Hiermee loopt Nederland internationaal ook meer in de pas.
Dat schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën in antwoord op Kamervragen aan de Tweede Kamer. De vragen zijn gesteld door het lid Maatoug (GroenLinks) over het artikel 'Hoe een Ierse rundvleeskoning via de Zuidas voor miljoenen aan belastingen ontwijkt' van Follow the Money.
Er geldt geen overgangsrecht voor structuren in de kostensfeer. Bij invoering van deze wet is niet voorzien in eerbiedigende werking. Voor bedrijfsmiddelen die zijn verkregen in boekjaren die aanvangen op of na 1 juli 2019 kent de vennootschapsbelasting een afschrijvingsbeperking die volgt uit de Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel. Deze datum sluit aan bij de ingangsdatum van de nieuwe rulingpraktijk waarbij niet langer zekerheid vooraf wordt gegeven op structuren waartegen genoemde wet zich richt. Voor de afschrijving op bedrijfsmiddelen die zijn verkregen vóór 1 juli 2019 ligt dit echter anders.
Het conceptwetsvoorstel tot implementatie van de zogenoemde Pijler 2-maatregelen die waarborgen dat multinationals altijd ten minste een minimumniveau aan winstbelasting betalen wordt nog in oktober 2022 voor internetconsultatie aangeboden. Het is de verwachting dat het definitieve wetsvoorstel in het voorjaar van 2023 naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.
Lees ook het thema: Tegengaan mismatches bij zakelijkheidsbeginsel.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Carrousel: Carrousel