Dit wetsvoorstel bevat – in lijn met de kabinetsreactie op Adviescommissie uitvoering toeslagen (V-N 2020/15.22) – een aantal aanpassingen in de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (Awir) om bepaalde hardheden weg te nemen of te verzachten. In dat kader worden vier bepalingen voorgesteld.
In de Awir wordt een bepaling voorgesteld die aansluit bij een bepaling in de Awb die benadrukt dat de afweging van belangen en de rol van het evenredigheidsbeginsel zeer belangrijk zijn. De Belastingdienst/Toeslagen moet de rechtstreeks betrokken belangen afwegen, voor zover niet uit een wettelijk voorschrift of uit de aard van de uit te oefenen bevoegdheid een beperking voortvloeit. Daarbij aansluitend wordt ook in de Awir uitdrukkelijk geregeld dat de voor een belanghebbende nadelige gevolgen van zo’n beschikking niet onevenredig mogen zijn in verhouding tot de met die beschikking te dienen doelen.
Met de uitbreiding van de bestaande hardheidsclausule wordt het (in de toekomst) mogelijk om tegemoet te komen aan bepaalde gevallen of groepen van gevallen waarin de toepassing van wet- en regelgeving op het gebied van toeslagen leidt tot niet voorziene en niet beoogde gevolgen.
Voor de periode langer dan vijf jaar geleden tot de start van het huidige stelsel van toeslagen wordt een hardheidsregeling gecreëerd. Hierdoor kunnen ouders die langer dan vijf jaar geleden zijn geconfronteerd met een onevenredig hoog terug te vorderen bedrag aan kinderopvangtoeslag, een verzoek doen op toekenning van een hardheidstegemoetkoming.
Ouders die menen dat zij met een herziening, financiële tegemoetkoming of andere vergoeding niet (voldoende) geholpen zijn en menen dat zij in een bijzondere, zeer schrijnende situatie zitten, kunnen zich op grond van de zogenoemde vangnetbepaling melden bij de Belastingdienst/Toeslagen.
Wetsartikelen:
Algemene wet inzake rijksbelastingen 49a
Algemene wet inzake rijksbelastingen 49
Algemene wet inzake rijksbelastingen 47
Algemene wet inzake rijksbelastingen 13b
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet
Regelgevende instantie: Staten-Generaal
Editie: 27 mei