Naar aanleiding van een WOB-verzoek over de aftrekbaarheid van de advieskosten van een bedrijfsopvolgingstraject zijn meerdere documenten verstrekt. Hierbij wordt expliciet vermeld dat er geen sprake is van beleid.

Het verzoek richt zich op informatie over de aftrekbaarheid van de advieskosten bij toepassing van de doorschuifregeling of bedrijfsopvolgingsregeling van art. 4.17a en art. 4.17c Wet IB 2001 of de bedrijfsopvolgingsregeling van art. 35b Successiewet 1956.

De verstrekte documenten bestaan uit een memo ‘Voorstel behandeling BOR-advieskosten’, een checklist verzoek (vooroverleg) bedrijfsopvolging, een memo ‘Veel gebruikte argumenten in bezwaarschriften over aftrekbaarheid van BOR-advieskosten en een publicatie van de kennisgroep Winstbepaling ‘zakelijkheid advieskosten BOR’.

In het memo ‘Voorstel behandeling BOR-advieskosten’ wordt het standpunt van de kennisgroep Winstbepaling van 2016, dat de door een lichaam gemaakte (advies)kosten om te bewerkstelligen dat bij haar aandeelhouders de BOR toegepast kan worden geen zakelijke uitgaven zijn, verder uitgewerkt. Er wordt antwoord gegeven op de vraag welke kosten als BOR-advieskosten kunnen worden beschouwd en hoe de BOR-advieskosten fiscaal moeten worden behandeld. Hierbij worden ook het uitdelingsvraagstuk en de gevolgen voor de omzetbelasting besproken.

Lees ook het thema De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Schenk- en erfbelasting

Regelgevende instantie: Belastingdienst

Editie: 11 januari

76

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen