Het College voor de Rechten van de Mens heeft sinds 15 september rond het toeslagenschandaal 22 nieuwe meldingen over discriminatie door de Belastingdienst ontvangen. Dat laat de onafhankelijke toezichthouder weten aan NU.nl.

Dat er in de afgelopen paar weken weer veel nieuwe meldingen binnenkomen, lijkt een gevolg van een besluit van het College van de Rechten van de Mens op 15 september. De toezichthouder bepaalde dat de fiscus voortaan bij individuele klachten moet bewijzen gedupeerde toeslagenouders níet te hebben gediscrimineerd. Tot dat moment lag de bewijslast bij de ouders. De ouders staan nu dus sterker in hun individuele zaken. "Mensen denken nu: 'Dit zou ook op mij van toepassing kunnen zijn'", verklaart een woordvoerder van het College.

Onder de 22 melders zijn acht toeslagenouders die het College om een uitspraak vragen vanwege hun vermoeden dat de Belastingdienst hen heeft gediscrimineerd. In heel 2021 ontving de toezichthouder 52 verzoeken om een uitspraak over mogelijke discriminatie door de fiscus. In dat jaar werden er in totaal 148 meldingen bij het College gedaan.

Bron: Nu.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

10

Gerelateerde artikelen