Sommige bedrijven en instellingen kunnen gebruikmaken van de 'Compensatieregeling eHerkenning Belastingdienst'. De Rijksdienst Ondernemend Nederland (RVO), die deze regeling gaat uitvoeren, zou aanvankelijk in augustus de aanvraag gereed hebben maar zegt nu dat de vergoeding in de loop van september online kan worden aangevraagd.

Alle organisaties die eHerkenning alleen nodig hebben voor het doen van hun belastingaangiften kunnen gebruikmaken van de regeling. Dit geldt niet voor eenmanszaken. Zij kunnen aangifte doen met DigiD.

De bedrijven en instellingen moeten rekening houden met het volgende:

  • De regeling compenseert 1 eHerkenningsmiddel per organisatie per jaar.
  • De machtiging aan een intermediair zoals adviseur of accountant wordt niet gecompenseerd.
  • De compensatie is op jaarbasis.
  • De regeling start (met terugwerkende kracht) vanaf 1 januari 2020 en duurt 2 jaar.
  • De vergoeding wordt betaald aan de ondernemer zelf en geldt alleen voor het speciale Belastingdienst EH3-inlogmiddel. De ondernemer regelt dit bij één van de erkende leveranciers. Dat geldt ook als de ondernemer al een inlogmiddel heeft en deze om wil laten zetten.
  • Er wordt ongeveer € 24 vergoed: de prijs van een Belastingdienst EH3-inlogmiddel.
  • Compensatie geldt ook voor bedrijven en instellingen die aangifte LB of VPB deden via het oude portaal van de Belastingdienst maar zich niet kunnen inschrijven in het Handelsregister waardoor geen eHerkenning kan worden aangeschaft. Zij worden gecompenseerd voor de kosten om aangifte te doen via een commercieel softwarepakket of om aangifte te laten doen bij een belastingadviseur of accountant.

Uitstelregeling loonaangifte

Organisaties die vanwege eHerkenning nog geen loonaangifte over een tijdvak in 2020 hebben gedaan en uitstel voor de loonaangifte 2020 kregen tot 1 juli 2020, krijgen automatisch een verlenging van dit uitstel tot 1 augustus. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) zegt hierover dat in ieder geval de kerken opnieuw een verlenging van het uitstel hebben gekregen tot 1 oktober. 

Voor organisaties die uitstel tot 1 juli 2020 hebben vanwege eHerkenning, maar al aangifte deden over een tijdvak in 2020, krijgen geen verder uitstel. Zij hadden vóór 1 juli hun aangiften moeten indienen en betalen voor tijdvakken met een uiterste aangiftedatum voor 1 juli 2020.

De kamerbrief over de compensatie is halverwege juni jl. gepubliceerd.

Bron: RVO

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen