Volgens het Centraal planbureau (CPB) gaat het met meer dan de helft van de uitbetaalde huurtoeslagen en kindgebonden budgetten mis. Zo krijgt één op de tien huurders die daar recht op hebben toch geen huurtoeslag. Het blijkt dat vooral de complexiteit van het aanvragen van toeslagen hier debet aan is.

Dat schrijft de Telegraaf. De maandelijkse uitkeringen van de Belastingdienst zijn gebaseerd op geschatte inkomsten, en volgens adviesbureau Uw Financieelhuys kunnen die sterk afwijken van het bedrag waar de belastingplichtige werkelijk recht op heeft. "Vooral bij de huurtoeslag en het kindgebonden budget gaat het mis."

Vier op de tien huishoudens met huurtoeslag krijgt nog een nabetaling. Met andere woorden, deze gezinnen hebben te weinig huurtoeslag gekregen. Het adviesbureau raadt toch aan het inkomen bij twijfel niet te laag in te schatten. "Op deze manier voorkom je dat je een deel van de uitbetaalde toeslag later terug moet betalen." Bij het kindgebonden budget krijgt twee op de tien huishoudens die er recht op hebben nog een nabetaling, schrijft de krant.

De complexiteit zit in het feit dat mensen zelf actie moeten ondernemen wanneer er in hun inkomenssituatie iets verandert terwijl ze zich liever niet branden aan belastingzaken.

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

11

Gerelateerde artikelen