De Europese Raad heeft politieke overeenstemming bereikt over de tekst van het richtlijnvoorstel voor een tijdelijke invoering van een algemene verleggingsregeling (GRCM: generalised reverse charge mechanism) voor binnenlandse leveringen van goederen en diensten.

De lidstaten kunnen, waar de btw-fraude bovengemiddeld hoog is ten opzichte van de totale btw-opbrengst, een extra instrument krijgen om btw-carrouselfraude beter te bestrijden. Deze lidstaten mogen, onder strikte voorwaarden, een algemene verleggingsregeling invoeren voor binnenlandse goederen- en dienstentransacties die een bepaalde drempel per transactie te boven gaan. De maatregel mag worden toegepast tot 30 juni 2022.

De algemene verleggingsregeling kan alleen worden gebruikt voor binnenlandse leveringen van goederen en diensten die de drempel van € 17.500 per transactie overschrijden. Introductie van GRCM staat alleen open voor lidstaten die voldoen aan bepaalde vereisten, onder meer dat de ‘eigen’ btw-kloof (VAT-gap) meer dan 5% boven de mediaan van de Europese btw-kloof uitkomt en het totaal van die ‘eigen’ btw-kloof voor meer dan 25% bestaat uit carrouselfraude. Invoering kan alleen na verzoek aan en goedkeuring door de Europese Commissie onder strikte voorwaarden, zo meldt PwC Nederland.

Over de ingangsdatum is nog niets bekend. Na uitwerking van alle taalversies zal het voorstel naar verwachting zonder verdere bespreking door de Europese Raad worden aangenomen.

Bron: PwC Nederland

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

15

Gerelateerde artikelen