Amazon maakte in 2018 maar liefst 9,9 miljard euro winst, maar volgens een rapport van het Institute on Taxation and Economic policy (ITEP) – een non-profit denktank – zou het Amerikaanse e-commercebedrijf daar geen cent vennootschapsbelasting over betalen. Ook in 2017 betaalde de internetonderneming geen belasting over de Amerikaanse omzet met een winst van bijna 5 miljard euro.

Dat meldt het zakentijdschrift Fortune. De reden dat Amazon niets hoeft over te maken aan de Amerikaanse belastingdienst IRS, heeft te maken met een maatregel van president Trump. Die keurde via de 'Tax Cuts and Jobs Act’ een reeks belastingverlagingen goed voor bedrijven. Bovendien kreeg het bedrijf van Jeff Bezos, de rijkste man op aarde, door handig gebruik te maken van belastingvoordelen zelfs 114 miljoen euro terúg van de federale inkomstenbelasting. 

Volgens de ITEP zou de 'Tax Cuts and Jobs Act' niet alleen de belastingen van bedrijven laten zakken van 35 naar 21 procent, maar zou die ook 'een aantal achterpoortjes' open hebben gelaten 'die het winstgevende bedrijven toelaat om geen belastingen te betalen op bijna de helft van hun winst, zowel op federaal niveau als op het niveau van de staat'. Vóór die 'Tax Cuts and Jobs Act’ – tussen 2001 en 2016 – betaalde Amazon nog 11,4 procent belastingen.

"Meer dan welk bedrijf dat ik ooit zag, heeft Amazon zijn hele bedrijf rondom belastingontwijking gebouwd", zegt een woordvoerder van ITEP tegen The Guardian. Het bedrijf heeft een slechte reputatie op belastinggebied. Zo ontstond een golf van protest toen bekend werd dat Amazon een aanzienlijke belastingvermindering zou krijgen als het een hoofdkwartier zou bouwen in Long Island City, New York. Als gevolg daarvan annuleerde het bedrijf onlangs zijn plannen.

Ook Netflix krijgt kritiek te verduren over zijn belastingmoraal. De streamingdienst maakte in de VS een stukje minder winst (ruim 700 miljoen euro), maar betaalde ook geen cent belasting. Komende weken komen meer techgiganten met hun jaarverslag naar buiten. Dan zal er meer duidelijkheid komen over de effectiviteit van het belastingbeleid van Trump. De 'Tax Cuts and Jobs Act' zou moeten leiden tot minder belastingontwijking door techgiganten en andere multinationals en een hogere belastingafdracht in de VS zelf. Per saldo zou de belastingopbrengst daardoor hoger moeten uitvallen.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Carrousel: Carrousel

12

Gerelateerde artikelen