De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag met een kleine meerderheid van 51 stemmen voor en 49 tegen een nieuwe belastingwet goedgekeurd waarmee de Amerikanen straks minder 'tax' betalen. Het wetsvoorstel van bijna vijfhonderd pagina's moet nog worden afgestemd op een voorstel uit het Huis van Afgevaardigden.
Het is de bedoeling van de Republikeinse regering van president Trump dat de VS een veel eenvoudiger belastingstelsel krijgen en dat er minder belasting geheven wordt. Maar de Democratische oppositie claimt dat er volgens het voorgelegde plan vooral minder belasting wordt geheven op grote bedrijven en de hogere inkomens. De middeninkomens of de middenklasse zouden straks meer gaan betalen.
 
De hervorming voorziet onder meer in een forse daling van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 20 procent. Volgens de voorstanders van het plan zorgt dat voor economische groei die de huishoudens in de middenklasse duizenden dollars per jaar oplevert. Om de misgelopen inkomsten voor de staat te dekken, voorziet het plan ook in het beperken of afschaffen van een aantal aftrekposten, zoals die met betrekking tot hypotheekrente, spaargeld en bepaalde lokaal geheven belastingen. Het aantal belastingschijven wordt teruggebracht van zeven naar vier.
 
Wanneer de wetgeving door het Congres is, zal het een politieke mijlpaal zijn voor Trump die volgende maand een jaar president is. Het zou een opmerkelijk succes zijn na de mislukte pogingen een nieuwe zorgwet te regelen. Het wordt de belangrijkste hervorming van het belastingstelsel sinds de jaren tachtig. Amerikaanse media stellen dat het na het groene licht van de Senaat mogelijk moet zijn dat Trump de belastingwet voor de kerstdagen ondertekent.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

H&I: Actualiteiten

2

Gerelateerde artikelen