De federale regering heeft in de nacht van 25 op 26 juli 2017 haar zogenaamde "zomerakkoord" bereikt. Dit akkoord bevat onder meer een verlaging van het tarief in de vennootschapsbelasting en maatregelen voor een rechtvaardigere fiscaliteit.

Verlaging van de vennootschapsbelasting

Het basistarief in de vennootschapsbelasting daalt vanaf 2018 van 33% naar 29%, en zal vanaf 2020 gelijk zijn aan 25%.
 
Het verlaagd opklimmend tarief daalt van 25% naar 20% voor de eerste schijf van 100.000 EUR.
 
Daarnaast komt er wel een minimumbelasting van 7,5%. Dit om te vermijden dat bedrijven via verschillende omwegen en fiscale aftrekken nauwelijks belasting betalen.

Taks op de effectenrekening

Als pasmunt voor de verlaging van de vennootschapsbelasting, beslist de regering om toch de veel besproken taks op effectenrekeningen in te voeren aan een tarief van 0,15%. De eerste 500.000 EUR wordt vrijgesteld.

Belastingvermindering op dividenden

Anderzijds wordt deze belasting wat gecompenseerd door een gedeeltelijke vrijstelling voor dividenden op  aandelen. De vrijstelling van 30% roerende voorheffing geldt voor de eerste 627 EUR dividenduitkering. De maatregel is bedoeld om spaargeld te activeren.

Belastingvrij bijklussen

Werknemers kunnen tot 500 EUR per maand belastingvrij bijklussen. De werknemer moet minstens een 4/5 tewerkstelling hebben. De bijklusactiviteiten zijn beperkt tot zogenaamd ‘vrijetijdswerk', zoals inkomsten uit sportactiviteiten, Airbnb, babysitten, gras afmaaien, e.a.

Pensioensparen

Een keuzestelsel wordt ingevoerd waarbij pensioenspaarders de keuze hebben tussen:
  • het huidige stelsel: 30% belastingvermindering op 940 EUR
  • een nieuw stelsel: 25% belastingvermindering op 1.200 EUR.

Vrijstelling op spaargelden daalt

De vrijstelling op spaargelden daalt. De vrijstelling zal nog slechts gelden op intresten op spaargelden voor 940 EUR in plaats van 1.880 EUR.
 
 

Bron: BDO België

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen