Het lukt de Belastingdienst dit jaar niet om het nieuwe btw-identificatienummer binnen vijf werkdagen toe te kennen aan ondernemers. Door aanvullende processtappen is vijf dagen geen realistisch streven, zegt de Belastingdienst in de eerste voortgangsrapportage over 2020. Voor 2021 wordt de streefwaarde van deze prestatie-indicator heroverwogen.

Per 1 januari 2020 is een nieuw btw-identificatienummer ingevoerd dat niet gerelateerd is aan het Burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer. Naast het btw-identificatienummer houden ondernemers hun oude omzetbelastingnummer voor het doen van btw-aangiften en de communicatie met de Belastingdienst.

Oplopende behandeltijd

Het nieuwe btw-identificatienummer leidt tot aanvullende processtappen. Daardoor is de behandeltijd van aanvragen voor een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer toegenomen van vijf naar acht dagen. De Belastingdienst haalt de prestatie-indicator van het binnen vijf werkdagen toekennen van een btw-identificatienummer dit jaar niet. Die prestatie-indicator is ook voor 2021 niet realistisch. Daarom volgt heroverweging.

Andere onderwerpen uit de voortgangsrapportage 2020 zijn behandeld in het bericht Minder boekenonderzoeken en bedrijfsbezoeken Belastingdienst door coronacrisis.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

1

Gerelateerde artikelen