Het kabinet onderhandelt weer met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP over een hervorming van het belastingstelsel. Nadat D66 had besloten toch verder te onderhandelen, kon het gesprek op maandagavond op het ministerie van Financiën doorgaan.
D66-leider Alexander Pechtold zei voor aanvang dat hij een ultieme poging wil doen om te kijken of het mogelijk is via een belastinghervorming toch meer extra banen te scheppen. Wat hem betreft zijn er geen taboes, ook over een verhoging van het lage btw-tarief valt te praten. Hij wil behalve meer banen creëren ook meer schrappen in het systeem van toeslagen en het stelsel meer vergroenen.
 
Ook ChristenUnie-leider Arie Slob zei van tevoren dat er geen taboes liggen. Hij wil ook dat er in de plannen meer aandacht komt voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten. De belastinghervorming mag niet alleen werkenden vooruit helpen. ,,Die balans is voor ons als ChristenUnie erg belangrijk.''
 
Het kabinet wil in elk geval de lasten volgend jaar met 5 miljard euro verlichten. Dat plan moet ook 35.000 extra banen opleveren. Daarnaast liggen er plannen voor een grondiger hervorming, maar die kunnen alleen doorgaan met steun van meerdere oppositiepartijen. De coalitie van VVD en PvdA heeft met 21 zetels in de Eerste Kamer bij lange na geen meerderheid. Met steun van de andere partijen die nu aan tafel zitten, zou die meerderheid er wel zijn.
 
In het tweede en derde deel van het belastingplan zitten hervormingen als een verhoging van het lage btw-tarief en ruimte voor gemeenten om belasting te heffen. Die maatregelen zouden nog eens 30.000 banen op kunnen leveren, maar ze zijn in de Kamer niet enthousiast onthaald.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen