De Raad van State constateert dat het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Van Dijck en Mulder voor 'betaalbare boodschappen' zijn doel niet, of op zijn best in beperkte mate zal behalen. De initiatiefnemers willen met het voorstel de indirecte belasting op voeding voor één jaar op nul procent zetten. Daarmee zou voeding in één klap negen procent goedkoper worden.

De Raad van State (RvS) komt tot dit oordeel door binnen- en buitenlandse ervaringen en empirisch onderzoek. "Belastingverlagingen op voedingsmiddelen, of soortgelijke producten, leiden niet of nauwelijks tot verlagingen in consumentenprijzen. Wel profiteren ondernemers van een verlaagde belastingafdracht. Tegen de bedoeling van de initiatiefnemers in heeft het voorstel dan vooral het effect van een 'supermarktsubsidie'".

Zelfs als het voorstel zou resulteren in lagere prijzen voor consumenten, komt het profijt volgens de RvS vooral ten goede aan consumenten die deze verlaging niet nodig hebben. Mensen met hogere inkomens geven in euro’s meer uit aan voeding dan mensen met lagere inkomens. Bovendien biedt een klein prijsaanpassing op voedingsmiddelen voor kwetsbare consumenten geen oplossing, zo vindt de RvS die adviseert om af te zien van het wetsvoorstel.

Bron: RvS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Accijns en verbruiksbelastingen

16

Gerelateerde artikelen