Op de Belgische bankrekeningen staan er nog voor tientallen miljarden euro's aan zwart geld. Dat schrijft de Belgische zakenkrant De Tijd.

De federale overheidsdienst Financiën, de Belgische fiscus, pleit er voor om iedereen nog eens de kans te geven om hun zwart geld aan te geven en daar dan belastingen met een verminderd tarief op te laten betalen. "Zo'n nieuwe ronde fiscale amnestie kan de staat miljarden aan nieuwe inkomsten opleveren", zegt Steven Vanden Berghe, een topman bij Financiën.

Het gaat om zwart geld dat enerzijds nooit uit België is vertrokken naar belastingparadijzen en anderzijds om geld dat uit het buitenland, meestal Zwitserland of Luxemburg, terugkwam naar België, zonder dat er aangifte van werd gedaan.

Volgens Vanden Berghe zijn de Belgische banken vandaag zo streng dat het bijna onmogelijk is nog geld uit Luxemburg of Zwitserland - en al zeker niet uit belastingparadijzen - terug te brengen naar België zonder 40 procent belasting te betalen bij het 'Contactpunt Regularisaties'. "Maar in het verleden zijn wél tientallen miljarden euro's zwarte kapitalen teruggebracht naar België zonder regularisaties. Daarover gaat het", zo zegt hij in de krant. Regularisatie is de Belgische variant van de Nederlandse inkeerregeling.

De Belgische fiscus kent, in tegenstelling tot Nederland, geen automatische gegevensuitwisseling met nationale banken.

Bron: De Tijd

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Strafrecht

Informatiesoort: Nieuws

  522
Gerelateerde artikelen