In België bestaat de zogenoemde kaasroute waarmee onze zuiderburen Belgische schenkingsrechten kunnen ontlopen door bij een Nederlandse notaris de schenking vast te leggen en niet te registreren in Vlaanderen. Hoogleraar economie aan de Universiteit Gent, Koen Schoors, spreekt er schande van en doet een oproep aan de Belgische politiek om een einde te maken aan deze belastingontwijking.

"Tik het even in op Google: 'schenking Nederlandse notaris', of iets minder eufemistisch: 'Kaasroute opnieuw open'. Onmiddellijk vind je een keur van banken, vermogensplanners en consultants die jubilerend uitleggen dat de kaasroute opnieuw open is en dat u als zoon of dochter van een vermogende burger daardoor helemaal geen erfbelasting meer hoeft te betalen." Zo opent Schoors zijn artikel in het Belgische zakenblad De Tijd.

De econoom vindt dat de Belgische belastingwetgeving teveel aan fiscale achterpoortjes openlaat waardoor 'elk gevoel voor fatsoen en rechtvaardigheid in de erfbelasting' ver te zoeken is. "Het resultaat is een systeem dat er alleen maar toe dient onze vermogende medemens vrij te stellen van erfbelasting tegen de prijs van een paar duizend euro voor de bank, de consulent en de Nederlandse notaris om de zaak te regelen."

Schoors richt zijn ergernis ook op de Nederlandse wetgever. Dat Nederland niet een dergelijke fiscale sluiproute kent benadrukt volgens hem de volstrekte waanzin van de Belgische regeling. Een Nederlander moet tenminste tien jaar niet meer in Nederland wonen om als Nederlander aan schenkingsrechten te ontsnappen. "Maar ze laten de kaasroute wel open voor die gekke Belgen, want dat is alleen maar lekker binnenhalen voor Nederlandse notarissen en vermogensadviseurs, toch? Van wat fiscale hypocrisie en koopmanszin ten koste van de Europese buren is Nederland nooit vies geweest", zo concludeert de hoogleraar in de krant.

Bron: De Tijd

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Schenk- en erfbelasting, Internationaal belastingrecht

8

Gerelateerde artikelen