Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli 2023 hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

Van Selms denkt dat de benzineprijs de komende weken hooguit een paar cent in prijs stijgt als reactie op de zondag aangekondigde productiebeperking vanuit olieproducerende landen. Saudi-Arabië besloot tijdens de OPEC+-vergadering om de eigen olieproductie volgende maand vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten. Het gehele oliekartel en zijn bondgenoten willen daarnaast volgend jaar minder olie gaan produceren.

De Nederlandse consument heeft volgens Van Selms meer te vrezen van de verhoging van de accijnzen op diesel en benzine. De vorig jaar ingevoerde koopkrachtmaatregel wordt vanaf 1 juli 2023 afgebouwd, waardoor een liter benzine ongeveer 14 cent en diesel zo'n 10 cent duurder wordt. Van Selms verwacht dat pomphouders de komende weken al langzaamaan de prijs opvoeren om zelf nog wat winst te halen uit de prijsverhoging.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Accijns en verbruiksbelastingen

79

Gerelateerde artikelen