Middelgrote en grote werkgevers ontvangen vanaf 24 november 2021 de beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) 2022. De Belastingdienst roept de werkgevers op om de gegevens op de beschikking te controleren.

De werkgever moet vooral letten op het volgende:

  • Zijn de juiste loonsommen gebruikt?
  • Zijn de uitkeringslasten terecht aan hem toegerekend?
  • Kloppen de bedragen van de uitkeringslasten?
  • Is een eventuele overgang van onderneming goed verwerkt?

Om de uitkeringslasten te controleren kan het zijn dat de werkgever meer gegevens nodig heeft. Hij kan een specificatie van de zogenoemde instroomgegevens schriftelijk opvragen bij zijn belastingkantoor. Dit adres staat op de beschikking Whk. De werkgever ontvangt deze gegevens meestal binnen 1 week, maar uiterlijk binnen 6 weken. Vermeld het e-mailadres in het verzoek om de gegevens digitaal (en sneller) te ontvangen.

Bezwaar

Als de werkgever het niet eens is met de berekening van de gedifferentieerde premie, maakt hij schriftelijk bezwaar. Dit bezwaarschrift moet de Belastingdienst binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking ontvangen.

In afwachting van de instroomgegevens kan de werkgever binnen de termijn van 6 weken een voorlopig bezwaarschrift indienen. Na ontvangst van de gegevens vult hij het bezwaar aan met de benodigde informatie.

Kleine werkgever

Een kleine werkgever ontvangt geen beschikking maar een mededeling ‘gedifferentieerde premie Whk’. Hiertegen kan hij geen bezwaar maken. Voor kleine werkgevers stelt de Belastingdienst de gedifferentieerde premiecomponenten WGA en ZW-flex per sector vast. Deze sectorale premies staan in de Staatscourant.

Bron: Belastingdienst/Forum salaris

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Premieheffing, Sociale zekerheid arbeidsongeschiktheid

36

Gerelateerde artikelen