„Belastingdienst en justitie moeten structureel met elkaar aan tafel om criminelen beter aan te pakken. Meteen aan het begin bij een individuele zaak. Het Openbaar Ministerie moet gegevens die het gebruikt in het strafrechtelijke traject intensiever en eerder delen met de Belastingdienst."
Dat zegt financieel rechercheur en docent aan de Politieacademie Rob van Laar in de Telegraaf. De fiscus en justitie kunnen op twee manieren een crimineel raken in zijn portemonnee en daarmee zijn activiteiten ontmoedigen: de fiscus kan zijn vermogen belasten en politie en justitie kunnen inkomsten uit misdaadactiviteiten vorderen door een strafrechtelijk traject in te zetten, het zogenaamde 'plukken'.
 
„Er is een spanningsveld tussen het fiscale en het strafrechtelijke traject. Er kan een situatie ontstaan dat de crimineel belasting betaalt over afgepakte criminele inkomsten. Dat is dan dubbel op", zet Van Laar uiteen. Een advocaat kan hier bezwaar tegen maken bij een rechter, die dan een vordering afwijst.
 

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering

0

Gerelateerde artikelen