Banken controleren steeds beter of hun klanten geen geld witwassen, terrorisme financieren of sancties overtreden, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Tegelijkertijd merkt DNB op dat sommige banken vertraging oplopen bij het verbeteren van de controles of hierin achteruitgaan. Daardoor moeten ze meer doen om hun controles op orde te krijgen.

DNB keek van juli 2022 tot en met december vorig jaar onder meer of banken zich aan de controles hielden. DNB ziet grote verschillen tussen banken en vindt dat bijvoorbeeld de risicoanalyses van sommige banken beter moeten. Diepgaande data-analyses worden maar beperkt uitgevoerd. Geldverstrekkers moeten volgens de wet extra onderzoeken doen als zij vermoeden dat een klant geld witwast, terrorisme financiert of zich niet aan een sanctie houdt. Ook doen meerdere banken volgens DNB niet altijd een melding als een klant mogelijk geld witwast, terwijl zij dit wel moeten melden.

De centrale bank zegt niet hoeveel en welke banken zich wel of niet goed genoeg aan de regels houden. Wel meldt DNB tussen juli 2022 en december 2023 tien boetes te hebben gegeven aan financiële organisaties. Zo ontving trustkantoor TMF afgelopen juni een boete van ruim 3 miljoen euro omdat zijn cliëntenonderzoeken niet aan de wettelijke vereisten voldeden. Het kantoor wist daarom niet goed waar klanten hun geld vandaan haalden.

De witwasregels zorgen al jaren voor problemen bij Nederlandse banken. ING en ABN AMRO moesten beide honderden miljoenen euro's betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie. De Rabobank kreeg in 2018 een dwangsom van 500.000 euro omdat de bank de regels had overtreden. Dat bedrag moest in 2021 worden betaald omdat de procedure op dat moment niet voldoende was verbeterd.

Ook de Volksbank, het bedrijf achter SNS, ASN Bank en RegioBank, zou niet genoeg doen om witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan, meldde DNB vorig jaar augustus. De centrale bank kondigde daarom aan de Volksbank een geldstraf op te willen leggen.

Bron: DNB

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

252

Gerelateerde artikelen