Kilo’s ongewenste post, opdringerige deurverkopers en zelfs inbraak en chantage. 46 procent van de zzp’ers ervaart veel overlast doordat hun privéadres voor iedereen zichtbaar is in het Handelsregister van de KvK. Dat blijkt uit onderzoek van de online bank Knab onder 1.063 zzp’ers.

Minister Adriaansens (EZK) komt met een wetsvoorstel waarmee ze zzp’ers de mogelijkheid wil bieden om hun vestigingsadres af te schermen. Nu kan dat alleen als er sprake is van een dreiging. Bij negen op de tien zzp’ers is het vestigingsadres gelijk aan hun woonadres. Iedereen kan dus opzoeken waar ze wonen en dat levert volgens het onderzoek vervelende, soms zelfs onveilig situaties op. 73 procent van de zzp’ers die veel overlast ervaren, wijzen op de bergen geadresseerde post die ze ongevraagd ontvangen.

22 procent hekelt de deurverkopers die aan hun voordeur verschijnen. 9 procent van degenen die veel overlast ervaren, hebben te maken gehad met een onveilige situatie in of rondom hun huis. Dat varieert van teleurgestelde klanten die persoonlijk verhaal komen halen tot aan (pogingen tot) inbraak en chantage. Meestal omdat men vermoedt dat er geld te halen is bij ondernemers.

In het voorstel van de minister kunnen ondernemers ook hun e-mailadressen en telefoonnummers onzichtbaar maken in het Handelsregister. Hard nodig want volgens het onderzoek blijkt dat 46 procent weleens is gebeld door een buitenlands nummer, waarbij men ophangt zodra wordt opgenomen. In veel gevallen ontvangen zij geld zodra iemand ze terugbelt, omdat dan naar een betaald nummer wordt gebeld. Maar liefst 61 procent heeft een vervelende ervaring gehad met iemand die een zakelijk energiecontract voor ze wilde afsluiten.

Het plan van minister Adriaansens wordt door nagenoeg alle ondervraagden toegejuicht. Wel zijn ze benieuwd naar de uitgewerkte plannen. Kwaadwillenden kunnen immers op andere manieren persoonlijke gegevens opvragen. Bijvoorbeeld via het Kadaster.

Ruim zeven op de tien zzp’ers geven aan dat ze hun vestigingsadres direct gaan verbergen zodra dit mogelijk is. De animo om het telefoonnummer te verbergen is ongeveer net zo groot. Vijf op de tien zzp’ers willen dat hun e-mailadres onzichtbaar wordt.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht

  569
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
MUST READ, COLUMNS