Spaarders die niet door het kabinet worden gecompenseerd voor te veel betaalde box 3-heffing moeten in actie komen. Die oproep doet de Bond voor Belastingbetalers in de Telegraaf.

De Hoge Raad verwees eind vorig jaar de vermogensrendementsheffing in box 3 zoals die sinds 2017 is uitgevoerd naar de prullenbak. Daaropvolgend verklaarde de Belastingdienst begin dit jaar ruim 200.000 bezwaarschriften gegrond die hadden meegedaan in de massaal bezwaarprocedures over box 3. Zo'n een miljoen spaarders die geen bezwaar hebben gemaakt, de niet-bezwaarmakers, vallen hiermee buiten de boot.

„Het is teleurstellend dat de rechter vaststelt dat een miljoen spaarders vier jaar lang te veel belasting hebben betaald en dat de politiek besluit om deze fout niet te herstellen, omdat het compensatiebedrag van €4 miljard te gortig zou zijn”, stelt de voorzitter van de bond, Jurgen de Vries in de krant.

Het kabinet heeft op Prinsjesdag laten weten dat de niet-bezwaarmakers geen compensatie krijgen. De Vries raadt daarom aan om op korte termijn een verzoek tot ambtshalve vermindering naar de Belastingdienst te sturen. De Bond voor belastingbetalers heeft een voorbeeldbrief gemaakt waarmee dat mogelijk is.

De bezwaren moeten worden gezien als een opmaat naar een collectieve rechtszaak die de bond wil voeren tegen het besluit van staatssecretaris Marnix van Rij. De Belastingdienst zal de verzoeken om ambtshalve vermindering immers standaard afwijzen. Daarna is een gang naar de rechter mogelijk.

De Hoge Raad heeft overigens in mei dit jaar al aangegeven niet mee te gaan in een ambtshalve vermindering wanneer iemand te laat is met zijn bezwaar. "De gestelde onjuistheid van aanslagen volgt namelijk uit nieuwe jurisprudentie", zo was het commentaar.

Lees ook het Dossier Box 3.

Bron: Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Dossiers: Prinsjesdag 2022, Box 3

154

Gerelateerde artikelen