De Belastingdienst behandelt in de btw mensen die vanaf 2023 zonnepanelen kochten anders dan hun voorgangers. Dat stelt btw-specialist Romano Hagen vast. "Deze praktijk is onrechtvaardig en onrechtmatig voor de groep van vóór 2023 dat bijvoorbeeld een eigen bedrijf wil opstarten maar verplicht in de KOR zit waardoor btw-aftrek van het startende bedrijf niet mogelijk is. De enige oplossing is de KOR-status van alle zonnepaneeleigenaren op te heffen", zegt hij tegen Solar Magazine.

De groep zonnepaneelkopers van vóór 2023 kan gedurende 3 jaar alleen de KOR opzeggen wanneer de omzet hoger is dan 20.000 euro. Wanneer deze belastingplichtige andere btw-activiteiten opstart, bijvoorbeeld als startende ondernemer, kan die zo btw-teruggave mislopen, is de redenering van de fiscalist: "En na het afmelden voor de KOR mag je bovendien gedurende 3 jaar geen nieuw beroep op deze regeling meer doen. Al deze beperkingen zijn niet van toepassing op degenen die in 2023 zonnepanelen hebben gekocht en dat is ongelijke behandeling van zonnepaneeleigenaren."

De boosdoener is volgens Hagen het recent geactualiseerde Besluit heffing omzetbelasting en toepassing KOR bij zonnepanelen dat verschil maakt in registratie van zonnepaneelkopers van vóór 2023 (wel) en in 2023 (niet). "Deze ongelijkheid in registratie is op zichzelf al onrechtmatig", zegt Hagen. 

De btw-specialist wil deze rechtsongelijkheid opheffen oplossen door de 'KOR-populatie' te deregistreren. "Dat is natuurlijk een enorme operatie waarop de Belastingdienst niet zit te wachten omdat het om meer dan 1,5 miljoen zonnepaneeleigenaren gaat. Maar het is wel noodzakelijk dus ik ga daar dan ook actie op ondernemen", is zijn conclusie in het magazine.

Bron: Solar Magazine

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

628

Gerelateerde artikelen