De btw op energie en een reeks levensmiddelen gaan in Griekenland omlaag, van 13 naar 6 procent. Tweeënhalf miljoen Griekse gepensioneerden krijgen een extra maandbetaling bijgeschreven. En er komt opnieuw een regeling voor Grieken met betalingsachterstanden aan de belastingdienst. Zij mogen hun schuld in 120 maandelijkse termijnen aflossen.

Vorige week schaarde het parlement zich achter deze maatregelen die waren voorgesteld door de regering van premier Alexis Tsipras. "We zijn bezorgd over zoveel vrijgevigheid door de Griekse overheid," zo wordt Klaus Reg­ling, directeur van het Europese leningenfonds ESM, in enkele dagbladen geciteerd.

Griekenland ontvangt sinds augustus weliswaar geen miljardenleningen meer, maar staat nog wel onder verscherpt toezicht om ervoor te zorgen dat het genoeg doet om zijn torenhoge schuld af te lossen. Daartoe moet Athene onder andere tot 2022 een overschot op de begroting van 3,5 procent hebben, rentebetalingen niet meegerekend. Premier Tsipras vindt nu dat dat best 2,5 procent kan zijn, mits hij maar genoeg geld in kas houdt om af te lossen.

De Griekse minister van Financiën Efklidis Tsakalotos maakt zich niet druk. "Als ik een euro zou krijgen voor elke keer dat een Europese ambtenaar zegt dat hij bezorgd is, of boos, of verontrust, kon ik een hele groep vrienden voor tien dagen meenemen naar Santorini", zo wordt hij geciteerd in zowel Trouw als Parool die hetzelfde verhaal hebben gepubliceerd.

Bron: Trouw/Parool

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Europees belastingrecht

  470
Gerelateerde artikelen