Bij de administratieve dienstverlening, bestaande uit accountancy, belastingadvisering en administratie, steeg de omzet in het derde kwartaal 2022 met 11,4 procent. "In deze branche werd nog niet eerder zo’n sterke omzetgroei gemeten", schrijft het CBS bij de nieuwe kwartaalcijfers van de omzet in de zakelijke dienstverlening.

De prijzen in de administratieve branche waren in het eerste kwartaal 4,2 procent hoger dan een jaar eerder en in het tweede kwartaal 3,1 procent hoger. De prijsontwikkeling in het derde kwartaal is nog niet beschikbaar, meldt het CBS. De omzet van de juridische dienstverlening steeg in het derde kwartaal met 3,5 procent. De ontwikkeling in deze branche is al vier kwartalen stabiel, met omzetstijgingen rond de 3 procent

De omzet van alle sectoren in de zakelijke dienstverlening was in het derde kwartaal van 2022 19 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Na dalingen in 2020 en 2021 stijgt de omzet van deze branche nu al 6 kwartalen op rij met gemiddeld ruim 19 procent. Het ondernemersvertrouwen in de zakelijke dienstverlening daalde in het vierde kwartaal 2022.

De omzet van de reisbranche liet volgens het CBS de grootste stijging zien, van maar liefst 50 procent. Die stijging valt echter toe te schrijven aan de coronamaatregelen die in het derde kwartaal van 2021 nog van kracht waren. Daardoor vielen de inkomsten voor de reisbranche destijds relatief laag uit.

Het ondernemersvertrouwen onder zakelijke dienstverleners is wel tanende, merkt het CBS. Zo heerst er onder ondernemers pessimisme over de winstgevendheid en het huidige economische klimaat. Ook het tekort aan personeel treft veel bedrijven; ruim 52 procent van de ondernemers geeft aan dat ze daardoor worden belemmerd.

Bron: CBS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren

Carrousel: Carrousel

1

Gerelateerde artikelen