KPMG Nederland heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse toezichthouder PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) rond een onderzoek naar het delen van antwoorden. Het kantoor betaalt een boete van 25 miljoen dollar.

Onderzoek wijst uit dat vanaf tenminste oktober 2017 ruim vijfhonderd personen betrokken zijn geweest bij het sjoemelen met toetsen, bijvoorbeeld door het uitwisselen van vragen en antwoorden. Het steekt de toezichthouder vooral dat deze onethische praktijken bij KPMG jarenlang konden plaatsvinden zonder dat er wat aan werd gedaan.

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM), die ook meedeed aan het onderzoek naar KPMG, waren ook partners van KPMG en het hoofd van de accountancytak betrokken bij de examenfraude. "Er was een cultuur waarin examenfraude kon ontstaan en lang onopgemerkt kon blijven", stelt de Nederlandse toezichthouder. "De kern van het accountantsberoep is het toevoegen van vertrouwen, door examenfraude is dit geschaad."

De sector is in de loop der jaren vaker door grote schandalen opgeschud. Meer dan een jaar geleden vroeg de AFM alle grote accountantskantoren in Nederland intern onderzoek te doen naar fraude met toetsen. Onderzoeken bij die andere organisaties, waaronder Deloitte, lopen nog.

KPMG kwam vorig jaar in actie nadat eerste onderzoeksresultaten over fraude met toetsen werden bekendgemaakt. De betrokken bestuurder Marc Hogeboom en de voorzitter van de raad van commissarissen Roger van Boxtel zijn om deze reden teruggetreden. Laatstgenoemde bekende toen zelf een vrijwillige training "niet op correcte wijze" te hebben afgerond.

"Deze conclusies zijn beschamend en daarom is de boete fors. Het spijt mij zeer dat dit foute gedrag heeft plaatsgevonden", zegt topvrouw Stephanie Hottenhuis van KPMG Nederland. Binnen haar organisatie hebben medewerkers ook sanctiemaatregelen gekregen, een aantal moest vertrekken.

De boete die het bedrijf betaalt is de grootste geldstraf in de geschiedenis van de PCAOB. Hogeboom heeft ook een persoonlijke boete gekregen van 150.000 dollar. Daarnaast mag hij de rest van zijn leven niet meer werkzaam zijn onder het toezicht van de Amerikaanse waakhond.

Door de toezichthouder zijn geen andere personen bestraft. Vanuit de AFM zal niet nog een andere straf voor KPMG komen. In de Verenigde Staten bestonden namelijk betere juridische mogelijkheden om KPMG te bestraffen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Kantoren

304

Gerelateerde artikelen