Het Openbaar Ministerie (OM) eist voor drie verdachten uit de regio Rotterdam 15 maanden celstraf. Zij zouden zich in de periode van 2017-2018 schuldig hebben gemaakt aan ontduiking van invoer-btw ter waarde van 16 miljoen euro. De fraude was mogelijk door door import van 60 miljoen euro aan Chinese Amazon artikelen.

De verdachten wendden een eigendomsoverdracht van goederen voor om gebruik te kunnen maken van de verleggingsregeling. De invoer-btw die drukt op de talloze individuele Chinese verkopers is daarbij op onrechtmatige wijze verplaatst naar drie entiteiten in Polen en Hongarije terwijl uiteindelijk nergens in de EU btw is afgedragen. Zo kon een golf aan consumentenartikelen de Europese markt bereiken zonder dat daarover invoer-btw is betaald.

Door ontduiking van invoer-btw kunnen de Chinese verkopers veel lagere prijzen aanbieden aan de online winkelende Europese consument via platformen zoals Amazon, Ebay en Alibaba. De Douane en de FIOD hebben de fraude aan het licht gebracht.

De rechtbank doet op 8 november of daarna uitspraak.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting, Strafrecht

122

Gerelateerde artikelen