Vakbond CNV wil dat het demissionaire kabinet de kostenbesparingen door de aanhoudende oversterfte gebruikt om de AOW-leeftijd niet verder te laten stijgen. Uit een nieuwe analyse van de bond komt naar voren dat de overheid door het bovengemiddeld aantal doden in 2021 en 2022 bijna 5 miljard euro minder kwijt is aan de uitkeringen. Geld dat volgens CNV moet worden gebruikt om in 2028 de AOW-leeftijd op 67 jaar te houden.

Volgens CNV gaf demissionair minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen vorige week als reden voor het niet bevriezen van de AOW-leeftijd dat dit 2 miljard euro extra zou kosten. Dat argument hoopt de vakbond met deze nieuwe analyse weg te nemen. De uitkeringsgerechtigde pensioenleeftijd ligt van 2024 tot en met 2027 op 67 jaar en moet in 2028 en 2029 opschuiven naar 67 jaar en drie maanden.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie is er sprake van oversterfte. Omdat dit ook na het herstel van de coronacrisis zo bleef, wil de Tweede Kamer dat er een onderzoek komt naar de oorzaken ervan.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid ouderen

375

Gerelateerde artikelen