Een adviescommissie van oud-minister Piet Hein Donner komt met keiharde conclusies over het optreden van de Belastingdienst in een fraudeonderzoek naar kinderopvangtoeslag. Ouders hadden geen enkele kans om te ontsnappen, en hebben recht op ruimhartige compensatie. Dat melden Trouw en RTL Nieuws.

Ouders kregen volgens de commissie geen duidelijke informatie over wat er van hen werd verwacht toen zij te maken kregen met stopzettingen van hun toeslagen. Dat stopzetten was onrechtmatig, concludeert ook de commissie in navolging van eerder de Tweede Kamer.

Maar het ergste was dat ouders daarna ook geen kans meer kregen om de toeslag weer te herstellen. Zij werden gedwongen om alle toeslagen - ook van eerdere jaren - terug te betalen. Dat ging om duizenden en soms tienduizenden euro.

Excuses volstaan niet

Er was sprake van "structurele vooringenomenheid", die werd "gevoed door een politiek en bestuurlijk klimaat waarin fraudebestrijding vooropstond", oordeelt de commissie. "Opeens was er overal fraude", zegt Donner over de politieke en ambtelijke cultuur die na onder meer de Bulgarenfraude ontstond. Zo begon een "financiële nachtmerrie" voor veel gezinnen, zegt Donner.

Naast een terugbetaling van de vorderingen, moeten de gezinnen extra compensatie krijgen voor materiële en immateriële schade. "Welgemeende excuses volstaan niet", aldus Donner. De vergoeding bedraagt 25 procent van het bedrag dat onterecht is teruggevorderd tussen 2012 en 2014. Voor geleden immateriële schade krijgen de ouders 500 euro per half jaar dat de ouders in de problemen zaten door de fouten van de fiscus.

Het gaat specifiek om de CAF-11 zaak, over zo’n driehonderd ouders die ingeschreven stonden bij het Eindhovense gastouderbureau Dadim. Bij de presentatie van het commissierapport waren ook gedupeerden aanwezig van andere zaken. Ook volgens Donner is het goed mogelijk dat de CAF-11-gedupeerden niet de enigen zijn die zo zijn behandeld. Het gaat zelfs eerder om duizenden dan om honderden, volgens de oud-minister. Hij verwacht dat "het overgrote deel" van de ouders in de CAF-11-zaak gecompenseerd moet worden.

Reactie staatssecretaris

Als reactie op het rapport zegt Menno Snel dat er bij de fraudeaanpak van kinderopvangtoeslag "veel niet goed is gegaan". Hij schrijft op korte termijn een brief aan de gedupeerde ouders. "Er is nu een gedegen advies van de commissie", schrijft Snel op Twitter over de commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner.

Vrijdag zal Snel met maatregelen komen en de Tweede Kamer hierover informeren. "De betrokken ouders stuur ik dan een brief", aldus de bewindsman.

Bron: Trouw/RTL Nieuws/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen