Fiscalist Bart van der Burgt ziet nog wel wat mogelijkheden tot verbeteringen in de splitsingsregeling van de vennootschapsbelasting. Hij is eind vorig jaar gepromoveerd op dit onderwerp en heeft voor Tijdschrift Fiscaal Ondernemingsrecht (TFO) een handig overzichtsartikel geschreven met de belangrijkste bevindingen uit zijn dissertatie. "Mijn hoop is dat de fiscale wetgever de splitsingsregels verbetert en dat mijn aanbevelingen daaraan mogen bijdragen", is de bescheiden verwachting van Van der Burgt.

Zijn promotieonderzoek bestaat in essentie uit een evaluatie van de kwaliteit van de bestaande winstbelastingregels voor splitsingen en uit het formuleren van concrete verbeteringsvoorstellen waar dat nodig en/of wenselijk is. In het artikel legt de auteur aan de hand van enkele inzichtelijke structuurtekeningen uit hoe de huidige splitsingsregels werken.

Bij de verbeteringsvoorstellen noemt Van der Burgt achtereenvolgens de wenselijkheid van een gedeeltelijke doorschuifregeling, het waarborgen van vennootschapsbelastingclaims en de fiscale aanspraken van de splitsingspartners. Benieuwd naar de exacte inhoud van zijn voorstellen? Dat kan. Uitgever en redactie van TFO hebben besloten zijn artikel vrij te geven als download.

>>>Mr. dr. G.C. van der Burgt - Splitsing in de vennootschapsbelasting en de overdrachtsbelasting (445 kb, pdf)<<<

-------------------------------------------

Het is mogelijk om een abonnement te nemen op Tijdschrift Fiscaal Ondernemingsrecht (TFO) in de shop van Wolters Kluwer.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws, Navigatornieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

19

Gerelateerde artikelen