Dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Hoekstra  van Financiën over zijn plannen om de Belastingdienst te reorganiseren. De bewindsman wil de door problemen geplaagde fiscus vereenvoudigen, onder meer door de onderdelen Toeslagen en Douane af te splitsen. Minister-president Rutte zal ook aanwezig zijn bij het debat.

Directe aanleiding voor de grote schoonmaak is de affaire rond de kinderopvangtoeslag. Mogelijk duizenden gezinnen werden in de financiële ellende gestort door een uit de hand gelopen aanpak van vermeende fraude. Maar de fiscus kampt met meer grote en hardnekkige problemen, zoals krakkemikkige ICT-systemen en de naweeën van een mislukte reorganisatie. Daardoor staat ook de inning van sommige belastingen onder druk.

Om al die problemen tegelijk het hoofd te kunnen bieden, moet volgens Hoekstra de fiscus anders worden ingericht. Dat geldt ook voor de politieke aansturing. Daarom moet D66 niet één, maar twee nieuwe staatssecretarissen zoeken ter vervanging van Snel, die vorige maand opstapte naar aanleiding van de toeslagenaffaire.

 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

  276
Gerelateerde artikelen