Het Team Bijzondere Bijstand (TBB) van de Douane krijgt de beschikking over semiautomatische wapens om in te zetten bij het afschermen en beveiligen van drugstransporten. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris De Vries van Financiën – Toeslagen en Douane aan de Tweede Kamer.

Het TBB voert regelmatig hoog-risico transport uit van in beslag genomen drugs naar de plaats waar deze worden vernietigd. Ten behoeve van de uitvoering van dit soort drugstransporten is besloten het TBB mede uit te rusten met semiautomatische schoudervuurwapens. Dit is het type wapen dat de politie ook hanteert bij de uitvoering van dergelijke taken. Het besluit komt van de minister van Justitie en Veiligheid, na een verzoek daartoe door staatssecretaris De Vries van Financiën.

De inzet van de wapens is nodig vanwege de toename van drugscriminaliteit in en rondom de zeehavens en de zwaarte van het geweld verbonden hieraan. Ook zijn er indicaties dat door criminelen wordt gezinspeeld op het terughalen van inbeslaggenomen drugs.

Bij de uitoefening van hun bevoegdheden kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren van de douane in beginsel beschikken over handboeien, een korte wapenstok, pepperspray en een handvuurwapen. Door het TBB aanvullend te laten beschikken over een semiautomatisch schoudervuurwapen, dat een langere afstand bestrijkt, is een betere en veiligere dienstuitoefening mogelijk. Het wapen mag uitsluitend defensief worden ingezet bij noodweer en bij statische beveiliging, en wordt specifiek voorgeschreven voor het afschermen en beveiligen van grote drugsvondsten.

De komende tijd wordt dit besluit worden uitgewerkt en geïmplementeerd door onder andere het opleiden en trainen van de medewerkers, het inregelen van het beheer en het opstellen van werkinstructies.

Bron: Ministerie van Financiën

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Douane

153

Gerelateerde artikelen